Apple-menyns utveckling genom tiderna

23 Sep 2023

Apple-menyn är den kända rullgardinsmenyn uppe till vänster för de som använder Mac-datorer. Sedan 1984 har den varit en framstående och unik del av Apples operativsystem, vilket gör den annorlunda jämfört med andra system

Skaparen bakom Apple-menyn 
Det exakta ursprunget och de specifika individer som bidrog till Apple-menyns design är inte allmänt dokumenterade, men det är känt att det var en produkt av Apples tidiga fokus på användarcentrerad design. Människor som Steve Jobs, Jef Raskin och Bill Atkinson var alla centralt involverade i utvecklingen av det ursprungliga Macintosh-användargränssnittet.

Apple-menyn i system 6 och tidigare 
När Apple först introducerade Macintosh 1984 med Macintosh System Software 1.0, var användargränssnittet en revolution jämfört med de textbaserade gränssnitten som var vanliga vid den tiden. Apple-menyn, som redan då var belägen i skärmens övre vänstra hörn och identifierad med en ikon av Apples logo, var en del av detta innovativa gränssnitt.

I denna första version var Apple-menyns huvudsyfte att ge åtkomst till "desk accessories" (skrivbordstillbehör). Skrivbordstillbehören var små applikationer som kunde köras samtidigt som andra program, vilket var en nyttig egenskap eftersom Mac OS på den tiden inte hade verklig multitasking. Några av de ursprungliga skrivbordstillbehören som medföljde System Software 1.0 inkluderade en kalkylator och en klocka.

Skrivbordstillbehör

Med tiden utökades och förfinades funktionaliteten i Apple-menyn. Fler skrivbordstillbehör lades till och menyn blev en central plats för åtkomst till systemfunktioner och inställningar.

Under System 6.0.8 och tidigare var Apple-menyn en portal till flera viktiga funktioner som en kontrollpanel och skrivbordsaccessoarer som kalkylator, klippbok och alarmklocka. Om MultiFinder, en tidig form av multitasking, var aktiverad kunde användaren växla mellan flera körande program. Men det fanns en begränsning på antalet skrivbordsaccessoarer som kunde visas i Apple-menyn. Detta ledde till utveckling av tredjepartsprogram som OtherMenu.

Apple-meny system 6



System 7.0 till 9.2.2
Med introduktionen av System 7.0 kom Apple-menyobjekt. Användarna kunde lägga till alias (kortkommandon) av sina favoritprogram, filer eller mappar i "Apple Menu Items"-mappen, och de skulle då dyka upp i Apple-menyn för snabb åtkomst.

Med System 7 tillkom möjligheten att ha undermenyer. Detta gav användare mer flexibilitet i hur de organiserade sina program och filer.

Apple-menyn inkluderade också ett avstängningskommando, vilket tidigare var en del av den senare avskaffade specialmenyn. Med System 7.0 kom också den regnbågsfärgade Apple-logotypen, vilket skilde sig från den tidigare svarta logotypen.

Apple-meny System 8



Mac OS X
Med introduktionen av Mac OS X skedde emellertid en märkbar förändring. Den tidigare färgglada Apple-logotypen byttes ut mot en nedtonad blå design. Även om Apple-menyn fortsatte att vara placerad i samma position på skärmen, förändrades dess funktionalitet avsevärt. Istället för att vara en central plats för program och skrivbordstillbehör, blev Apple-menyn nu en plats för systemrelaterade åtgärder som omstart, viloläge, logga ut och stänga av. Dockan introducerades också med Mac OS X och tog över många av de funktioner som tidigare hittades i Apple-menyn, såsom snabb tillgång till program och filer.

Mac OS X 10.1 Apple-Meny

macOS 11 Big Sur och framåt

Med utgivningen av macOS 11 Big Sur i 2020, förändrades Apple-logotypen i menyn återigen, denna gång till en stiliserad, plattare design. Även om dess grundläggande funktionalitet förblev densamma som i tidigare versioner av macOS, fortsatte Apples designers att finslipa och förbättra användarupplevelsen baserat på feedback och tekniska framsteg.

En kort jämförelse med Windows
Det är omöjligt att diskutera Apple-menyn utan att nämna dess motsvarighet i Windows: Start-menyn. Introducerad 11 år efter Apple-menyn med lanseringen av Windows 95, har Start-menyn fungerat som en central plats för åtkomst till program, inställningar och andra systemfunktioner inom Windows. Båda menyerna syftar till att förbättra användarupplevelsen, även om de har utvecklats olika genom åren.
Apple har hållit Apple-menyn relativt enkel och konsistent genom åren, medan Windows Start-menyn har genomgått flera designförändringar, speciellt mellan Windows 7, Windows 8 och Windows 10.

Sammanfattning 
Apple-menyn har genomgått många förändringar genom åren, från sin ursprungliga roll som en portal till skrivbordstillbehör till sin nuvarande roll som ett nav för systemåtgärder. Oavsett dess specifika utformning eller funktion har den alltid varit en ikonisk och oumbärlig del av Mac-operativsystemet.

Liknande läsning

Flexibla betalningslösningar för hela Apple-sortimentet
Hos Macpatric hittar du hela Apple-sortimentet av datorer. Oavsett om du söker en kraftfull MacBook Pro, en smidig MacBook Air,...
Leasing för företag – Tryggt och enkelt - Så funkar det!
Att leasa Apple-produkter till ditt företag har aldrig varit enklare! Hos Macpatric erbjuder vi tillsammans med Wasa Kredit flexibla lösningar...
Så sätter du upp nya appen "Lösenord" i macOS Sequoia
macOS Sequoia kommer med en helt ny Lösenordsapp, vilket gör det enklare än någonsin att hantera och lagra lösenord, passkeys,...