Historisk felbedömning: Michael Dell ville stänga ner Apple

07 Okt 2024

Den 6 oktober 1997 gjorde Michael Dell, grundare av Dell Inc., ett häpnadsväckande uttalande om Apple. När han tillfrågades vad han skulle göra med det då kämpande företaget, svarade han rakt på sak: “Jag skulle stänga ner det och ge pengarna tillbaka till aktieägarna.” Detta uttalande skulle senare visa sig vara en av de mest felaktiga prognoserna i teknikvärlden. Men vid den tidpunkten var det inte så uppenbart.

Apple i kris: Bakgrunden till Dells uttalande

På 90-talet kämpade Apple med enorma förluster och ett misslyckat försök att licensiera ut sin Macintosh-plattform till klontillverkare. Trots att Steve Jobs återvänt till företaget, hade han ännu inte visat konkreta resultat och det nya marknadsföringsinitiativet verkade vara det enda som kommit från hans återkomst som vd.

Samtidigt hade Dell revolutionerat försäljningen av datorer genom sin webbutik, där kunder kunde konfigurera sina datorer med specifika komponenter som RAM-minne, hårddisk och prestanda. Denna flexibilitet var unik på den tiden och bidrog starkt till Dells framgångar. Ironiskt nog byggde Dells webbutik på teknik från NeXT – företaget som Steve Jobs grundade efter att han lämnade Apple. Så på ett indirekt sätt hade Jobs en hand med i att driva Dells framgångar.

Dells strategi att sälja direkt till konsumenter utan mellanhänder gjorde det också möjligt för dem att hålla priserna låga, vilket var en annan stor konkurrensfördel som hjälpte dem att snabbt växa på marknaden.

Steve Jobs svarar: “Vi kommer efter dig”

Dell vs Apple


Steve Jobs tog illa vid sig av Dells kommentarer och under ett av sina Apple-keynotes valde han att direkt adressera den nedsättande kommentaren. Med sitt karaktäristiska självförtroende sa han, “Vi kommer efter dig, kompis!” Och visst gjorde Apple just det.

Den episka vändningen

Ironiskt nog gjordes uttalandet precis när Apple förberedde sig för en enorm vändning. Redan året därpå, 1998, blev företaget lönsamt igen med lanseringen av den ikoniska iMac G3. Detta blev början på en lång rad framgångar med produkter som iPod (2001), iPhone (2007) och iPad (2010).

Michael Dell mjukade senare upp sitt uttalande under en TechCrunch-konferens 2011, och förklarade att hans tidigare kommentar bottnade i hans totala fokus på att driva sitt eget företag, Dell.

Idag har Apples marknadsvärde passerat 3,45 biljoner dollar, vilket gör dem till världens mest värdefulla publika företag. Dell, å andra sidan, har en omsättning på cirka 102 miljarder dollar per år. Även om Dell är framgångsrikt, är gapet till Apples dominans i teknikvärlden enormt – ett tydligt tecken på att Steve Jobs och Apple-teamet gjorde allt annat än att ge upp.

Michael Dell arbetar fortfarande aktivt som VD för Dell Technologies och driver företagets satsningar på AI-infrastruktur och innovation. Samtidigt leder Apple utvecklingen inom AI för konsumentelektronik, där de integrerar AI-teknik i produkter som iPhones och Mac-datorer. Båda företagen satsar på AI som framtidens drivkraft, men med olika inriktningar – Dell mot företagslösningar och Apple mot förbättrad användarupplevelse.

Liknande läsning

Expert på MacBook-reparationer – specialister på moderkort
Macpatric erbjuder Sveriges mest avancerade reparationstjänster för MacBook. Våra tekniker har lång erfarenhet och en unik expertis inom moderkortsreparationer, vilket...
Flexibla hyres- och leasinglösningar för Apple-produkter – i samarbete med Wasa Kredit
 Macpatric erbjuder Apple-produkter till förmånliga månadspriser med snabba leveranser och flexibla finansieringsalternativ. Du kan välja avtalslängd på 12, 24 eller...
MacBook Air 15” vs 13”: Vilken modell passar dig bäst?
När du väljer mellan en MacBook Air 15” och 13” kan det kännas svårt att avgöra vad som passar bäst....