Långläsning: Macpatric summerar Mac-året 2017

02 Feb 2018

Efter gårdagens kvartalsrapport från Apple står det nu klart hur Mac-försäljningen blev under hela kalenderåret 2017. Macpatric passar därmed på att summera hela Mac-året 2017 och inte bara siffrorna från kvartalsrapporterna. Häng med, och var beredd på en långläsning!

Totalt sålde Apple 18,99 miljoner Macar under kalenderåret 2017, vilket är en liten ökning från de 18,55 miljoner Macarna året innan. Ökningen landade på cirka 2,4 procent. Apples intäkter från Mac-försäljningen blev drygt 25,5 miljarder dollar vilket var cirka 9,3 procent mer än året innan då det blev drygt 23,3 miljarder dollar.

Intäkterna ökade alltså aningen mer än vad volymen gjorde. Det innebär att snittpriset för Macarna har ökat. Totalt sett för kalenderåret 2017 landade snittpriset för Macarna på 1343 dollar (1258 dollar året innan). Om man för enkelhetens skull antar en dollarkurs på 8,00 kronor motsvarar det 10 744 kronor innan moms. Med 25% svensk moms blir det 13 430 kronor. Därefter lägger mellanhänderna på en del pengar (läs: procent/marginal) innan en kund köper datorn hos någon av återförsäljarna.

Så här har Mac-försäljningen utvecklats de senaste åren, där vi på Macpatric även har lagt in en markering för att visa när Macarna påbörjade övergången för processorer från PowerPC (PPC) till Intel (x86):

Leveranserna översatt till hur mycket pengar det handlar om blir följande, och detta diagram nedan ger en viss fingervisning om hur Apples totala omsättning som bolag hade varit utan iPod, iPhone, iPad, Apple TV med mera även om dessa nya produkter lär ha varit goda inkörsportar för PC-användare att bli Mac-användare:

(Notera att det för varje kvartal i diagrammen ovan är summan av de 4 senaste kvartalen.)

Hur lönsam Mac-försäljningen är går Apple aldrig ut med i sina kvartalsrapporter. Apple i sin helhet sålde för 239,18 miljarder dollar under 2017 och kvitterade ut en vinst efter skatt på drygt 50,5 miljarder dollar – vilket motsvarar otroligt goda 21,1 procent. Både total- och nettokassan har nått nya rekordnivåer och så har även Apples utgifter för forskning och utveckling gjort.

Macpatric tänker inte gå igenom allt från Apple-siffrorna för 2017, men värt att nämna utöver genomgången för Macarna är att både iPhone och iPad ökade svagt sett till volymerna. Det som däremot sticker ut är att snittpriset för iPhone sköt i höjden under slutet av 2017 främst beroende på nya iPhone X. Apple har aldrig noterat kvartalsvisa snittpriser högre än 700 dollar för iPhone inför iPhone X-lanseringen. Under sista kvartalet förra året brakade iPhone igenom 700-vallen för första gången och var väldigt nära att ta sig igenom 800-vallen också. Drygt 796 dollar sålde Apple sina 77,3 miljoner iPhone i snitt under oktober till och med december.

Nu över till verkligheten som ligger till grund för all denna sifferexercis ovan:

En snabb summering av Mac-året 2017 är att det kan klassas som en slags teknologisk övergång till något nytt. En smygstart kom redan i början av 2015 med MacBook Retina 12" som slaktade alla portar inklusive den så folkkära laddlösningen MagSafe. Dock så behölls hörlursutgången på 3,5 mm. En enda port fick datorn och det är en USB-C-port som ansvarar för allt mellan laddning av batteriet till att koppla in en extern skärm. Vill man ha alla funktioner samtidigt behövdes en så kallad "USB-C-docka". Sådana dockor finns det gott om av varianter hos Macpatric – klicka här för att se om något passar behov & plånbok.

I slutet av 2016 kom de nya MacBook Pro där TouchBar var en av de verkligt stora nyheterna, men även här slaktades alla gamla portar. Även här slaktades MagSafe. Som ersättning fick datorerna utöver en hörlursutgång på 3,5 mm två eller fyra stycken USB-C-portar som inte bara är USB utan även nya supersnabba Thunderbolt 3.

Under våren 2017 kom nästa milstolpe för Macen men tjuvstarten skedde i iOS-riket. Nya iOS 10.3 som släpptes i slutet av mars 2017 såg till att ge iPhone, iPad och iPod touch nya filsystemet APFS. Och detta filsystem är en av de absolut största nyheterna på väldigt länge. Det är en stor förändring i ett lager som ligger väldigt långt ner nivåmässigt men som har betydelse för hur program och dokument exempelvis lagras. Det får inte gå snett på grund av filsystemet i lagringsenheten i datorn.

Tyvärr fanns det fortfarande några barnsjukdomar kvar för APFS under våren 2017 men lyckligtvis drabbades relativt få användare. När det sedan blev dags för APFS att introduceras på allvar i Mac OS via High Sierra (v10.13) som kom i slutet av september visade det sig att nya filsystemet bara fick fullt förtroende om Mac-datorn har intern SSD. Macar med inbyggd hårddisk eller SSD-hårddisk-kombinationen "Fusion Drive" får kämpa vidare med gamla filsystemet HFS+ i nya Mac OS High Sierra.

Apple verkar ha skyndat lite för mycket med nya APFS. På sikt är det väldigt bra att Apple byter till ett nytt system som är anpassat för SSD:er och inte för disketter/hårddiskar som gamla HFS/HFS+ var. Förmodligen kommer det bli mer frid och fröjd kring APFS inom något år med fortsatt arbete att jobba bort de problem som finns.

På hårdvarufronten dröjde det till utvecklarkonferensen (WWDC) den 5:e juni innan det kom rejäla nyheter. För de bärbara Macarna skrotades 11-tummaren av MacBook Air vilket vi på Macpatric tycker är tråkigt eftersom den modellen är så uppskattad av kunder. Ni som har en sådan modell bör sköta den på bästa sätt, och Macpatric finns alltid tillgänglig när det behövs batteribyte. Utöver det handlade det bara om en mindre prestandaknuff för processorn och grafiken i de bärbara modellerna. Den kanske bästa nyheten är att MacBook Retina 12" kan köpas med hela 16 GB RAM (via beställningsbygge hos AppleStore).

På minuskontot för de nya MacBook Retina 12" och MacBook Pro med USB-C är att det nya så kallade Butterfly-tangentbordet fortfarande inte är i närheten av de äldre tangentborden som Apple haft i de bärbara Macarna. Ytterligare ett minus är att MacBook Pro bara klarar maximalt 16 GB RAM. 32 GB RAM får vänta ytterligare ett tag.

För de stationära Macarna var det en stor besvikelse att det inte hände något alls med Mac mini och Mac Pro under hela 2017. Vid WWDC fick dock iMac en prestandaboost plus de nya USB-C-portarna med Thunderbolt 3-stöd som ersätter de gamla Thunderbolt 2-portarna. Hur ser man skillnad på USB-C-portar med och utan Thunderbolt 3? Jo, den med Thunderbolt 3-stöd har en symbol som liknar ett blixtnedslag.

Exakt hur Apple resonerade kring framtagandet av nya iMac Pro går det att spekulera kring, men troligen för att Apples så kallade "Pro-kunder" ska kunna köpa åtminstone någonting i väntan på en ny Mac Pro och inte köpa en kraftfull Xeon-baserad PC-workstation med Windows. iMac Pro som visades upp på WWDC för att senare börja säljas och levereras i mitten av december kan ses som en korsning mellan iMac 27" Retina och "prestandan-hos-Mac-Pro".

iMac Pro skiljer sig från iMac 27" Retina på bland annat följande sätt:

1 >> två ytterligare USB-C-portar (med Thunderbolt 3)
2 >> Ethernet-porten är inte Gigabit utan istället 10 Gigabit.
3 >> istället för Core i5 eller i7 sitter det en Xeon-processor med 8–18 kärnor (beroende på vad kunden vill betala för)
4 >> kraftfullare grafik
5 >> stöd för ännu mer RAM
6 >> extra rymlig blixtsnabb SSD är standard (hårddisk inte ens möjligt)

Här ser vi ytterligare en intressant nyhet, och det är 10 Gigabit Ethernet. Den prestandan och den expansion & kommunikation som iMac Pro erbjuder bör kunna förväntas som ett krav för nästa Mac Pro. Och apropå nästa Mac Pro gick Apple ut med följande i mitten av december när iMac Pro lanserades:

"Apple is working on a completely redesigned, next-generation Mac Pro architected for pro customers who need the highest performance, high-throughput system in a modular, upgradeable design, as well as a new high-end pro display."

Exakt när denna nya Mac Pro kan tänkas komma återstår att se. Kanske 2018, eller så blir det 2019. Med tanke på lanseringen av iMac Pro sent 2017 är kanske en 2019-lansering mer sannolik. Finns också en risk att väntan kan dröja till 2020. Den stora frågan är om Apple kommer skrota eller behålla iMac Pro efter att nya Mac Pro lanseras.

På tillbehörsfronten för Mac-plattformen var den kanske största nyheten under 2017 att OWC Thunderbolt 3 Dock ( finns här i Macpatrics webshop ) till slut kunde nå sina första kunder i slutet av augusti och början av september efter en lå-------ång väntan. Macpatric blev först i Sverige att få leveranserna och Macpatrics kunder blev därmed de första Mac-kunderna i Sverige att få detta nya testvinnande tillbehör levererat.

Det är mycket på samma gång nu för Macarna: USB-C, Thunderbolt 3, APFS, 10 Gigabit Ethernet och sedan återstår det att se hur Apple gör med nästa generation av SSD-lagring inom något år där lagringscellerna NAND/flashminne byts ut mot 3D Xpoint. Återstår även att se hur Apple gör med iPhone-teknik som Touch ID och Face ID i Macarna på sikt. Hittills har bara MacBook Pro med TouchBar fått funktionen Touch ID. Återstår också att se om TouchBar är här för att stanna eller om Apple skrotar tekniken för att återgå till de klassiska funktionstangenterna F1–F12.

Många av dagens frågetecken kommer säkert att få sina svar under 2018 och 2019. Macpatric kommer att bevaka Mac-marknaden och rapportera när det händer intressanta och viktiga saker från Apple, OWC och de andra företagen som också gör sitt bästa för Mac-plattformen.

Liknande läsning

Flexibla betalningslösningar för hela Apple-sortimentet
Hos Macpatric hittar du hela Apple-sortimentet av datorer. Oavsett om du söker en kraftfull MacBook Pro, en smidig MacBook Air,...
Leasing för företag – Tryggt och enkelt - Så funkar det!
Att leasa Apple-produkter till ditt företag har aldrig varit enklare! Hos Macpatric erbjuder vi tillsammans med Wasa Kredit flexibla lösningar...
Så sätter du upp nya appen "Lösenord" i macOS Sequoia
macOS Sequoia kommer med en helt ny Lösenordsapp, vilket gör det enklare än någonsin att hantera och lagra lösenord, passkeys,...