Mediauppgifter: Apple slutar med sina AirPort-basstationer

22 Nov 2016

Flertalet medier har i dagarna rapporterat om att Apple är på väg att dra sig ur branschen för Wifi-basstationer. Återstår att se om dessa mediauppgifter har rätt. Troligen är det så att de nuvarande modellerna som släpptes år 2013 inte kommer att få se några uppföljare.

Macpatric känner för att passa på att ge en snabbrepris över alla (eller åtminstone de flesta) av Apples Wifi-stationer som släppts genom åren:

Apple AirPort Base Station (21 juli 1999, MacWorld Expo)

Detta var den första modellen som kom. Apple själva påstod att man jobbat i cirka 18 månader tillsammans med Lucent för att ta fram produkten. Stationen hade inbyggt 56k-modem för uppringt internet men även en Ethernet-port (10 Mbps) för att utnyttja exempelvis ett ADSL-bredband, fiberuppkoppling eller liknande. Wifi-standarden hette 802.11b och hade stöd för upp till 11 Mbps. Upp till 10 datorer kunde samsas samtidigt om basstationen. Priset var 299 dollar (plus moms) i USA.

Apple AirPort Base Station (13 nov 2001, pressmeddelande)

Efter drygt 2 år passade Apple på att släppa en förbättrad basstation där man ökat lösenordskrypteringen från 40 till 128 bitar samt lagt in en firewall. Apple adderade även en extra Ethernet-port (10/100 Mbps) vilket gjorde att även Macar med endast Ethernet kunde ansluta sig till internet via AirPort-stationen. Ytterligare en nyhet var att stödet för antal anslutna datorer ökade från 10 till 50 stycken. Priset 299 dollar behölls.

Apple AirPort Extreme Base Station (7 jan 2003, MacWorld Expo)

Denna nya basstation släpptes samtidigt som PowerBook G4 på 12 och 17 tum. Nu höjde AirPort ribban från 11 till 54 Mbps som den teoretiska maximala hastigheten. I verkligheten fick man ut ungefär hälften av den hastigheten. Ethernet-porten "mot internet" (ofta kallat "WAN-port") uppgraderades från 10 till 100 Mbps. Den riktigt stora nyheten med denna modell var införandet av en USB-port som gjorde det möjligt att förvandla en vanlig skrivare (med endast USB-anslutning) till en nätverksskrivare tack vare skrivardelningen. 56k-modemet fanns fortfarande kvar. Priset sänktes nu till 249 dollar. Apple erbjöd även en variant utan 56k-modem för 199 dollar.

(2003-2007)

Apple AirPort Express (7 juni 2004, pressmeddelande)

Den här basstationen var den första från Apple som inte ersatte den tidigare. Denna såldes samtidigt med den "ufo"-designade modellen. Målgrupperna för denna var affärsresenärer som tar in på hotellrum med Ethernet-uttag i väggen samt hushåll som behövde något billigt. Priset på denna sattes till 129 dollar, vilket ska jämföras med 199 för vanliga AirPort Extreme. Förutom att USB-port finns för skrivardelning så har basstationen även en 3,5 mm ljudutgång. Denna ljudutgång är en kombinerad analog och digital sådan. Ljudutgången klarar nämligen av Mini Toslink!

Apple AirPort Extreme (9 jan 2007, MacWorld Expo)

Denna nya modell ersatte den 4 år gamla "ufo"-designade modellen. Och nu var det slut med ufo-designen. Nu blev det istället en "pizzabox"-design som banade väg för den framtida varianten Time Capsule som var en Airport-basstation med inbyggd hårddisk. Priset gick ner från 199 till 179 dollar. Antalet Ethernet-portar avsedda för lokala nätverket växte till 3 stycken – fortfarande bara 100 Mbps styck. Wifi-standarden 11n infördes vilket höjde ribban från 54 till betydligt högre hastigheter – Apple själva valde att aldrig gå ut med någon specifik siffra men intervallet 200-540 Mbps är vad det handlar om. Stationen lade även in stöd för 5 GHz-bandet och MIMO.

I augusti 2007 uppgraderade Apple denna basstation så att alla Ethernet-portar tog klivet från 100 Mbps till 1000 Mbps (Gigabit Ethernet). Priset på 179 dollar behölls.

Därefter fortsatte Apple att finlira med denna modell och Time Capsule till och med sommaren 2011.

Apple AirPort Express med 11n (17 mars 2008, pressmeddelande)

Knappt 4 år efter första modellen, då med 54 Mbps 11g, kom den nya med det betydligt snabbare 11n. Stöd för 5 GHz-bandet adderades och även MIMO. Priset sänktes även från 129 till 99 dollar.

Apple AirPort Express med 11n, andra generationen (juni 2012)

Drygt 4 år senare och behållet pris: ny design. Den stora skillnaden mot föregående modell förutom designen är den adderade Ethernet-porten som gör det möjligt att dela ut internetuppkopplingen till ett icke trådlöst lokalt nätverk. Värt att notera är att även denna modell – precis som föregångarna – har en kombinerad ljudutgång för både analogt 3,5 mm och Mini Toslink.

Apple AirPort Extreme med 11ac (juni 2013)

Två år efter att den senaste AirPort Extreme-versionen släpptes passade Apple på att lansera en helt ny modell vilket syns direkt på designen. Den är verkligen inte så hög som den kan se ut att vara. När man ser den i verkligheten så förvånas man över hur liten den är efter att ha sett den på bild. Prislappen har ändrats från 179 till 199 dollar.

Ytterligare en USB-port har adderats men bägge är USB 2.0 och inte 3.0, vilket kan vara värt att komma ihåg. Wifi-standarden har tagit klivet upp till 11ac vilket innebär stöd för teoretiska hastigheter på upp till över 1000 Mbps (1 Gbps). Vissa menar att stöd finns för 1,3 Gbps.

Time Capsule som delar designen med AirPort har löst hårddiskmonteringen genom att lägga in den på tvären/diagonalen. Det är alltså fortfarande 3,5-tumsdiskar i Time Capsule och inte 2,5-tumsdiskar vilket man möjligen kan antaga.

Apple AirPorts framtid?

Nu har det gått cirka 4 1/2 år sedan nuvarande AirPort Express och cirka 3 1/2 år sedan nuvarande AirPort Extreme (och Time Capsule) släpptes. Trovärdiga mediauppgifter påstår att det inte kommer några nya modeller. Apples Macar kommer underförstått att fortsätta ha inbyggt stöd för wifi – vore extremt konstigt och ologiskt annars.

Kanske ser Apple utrensningen av AirPort-stationerna som en naturlig städprocess som när man fasade ut exemplevis skrivarna år 1997. När Macen kom år 1984 så behövdes det ett utbud av kompatibla skrivare vilket Apple var tvunget att erbjuda. Oavsett om Apple hade varit i finansiell kris eller inte år 1997 så är det bara att inse att det fanns ett stort utbud av skrivare för persondatorer från HP, Epson och övriga företag. Kanske gjorde Apple rätt som dumpade skrivarna, trots att många Mac-kunder älskade och föredrog Apples skrivare.

Den här gången är Apple inte i någon finansiell kris men väljer ändå att fasa ut produkter man sysslat med länge. Går man in i valfri butik som tillhör de stora hemelektronikkedjorna så ser man mängder av olika Wifi-routrar – till skillnad från sensommaren/hösten 1999. Denna situation är snarlik 1997 med skrivare (och bildläsare/scanners) med "enda" skillnaden hur Apple låg till finansiellt.

Macpatric rekommenderar

Så vad ska man köpa för wifi-router idag sent 2016 eller om man väntar till nästa år? Valet är såklart helt fritt. Men ska man verkligen köpa Apples relativt gamla routrar/basstationer? Man får helt enkelt fundera på de krav som man ställer och de behov som man har.  

En intressant produkt som Macpatric tycker är värd att fundera på är Ubiquiti UniFi AC Lite, som Joacim Melin på Macpro.se har en större genomgång av och rekommenderar den. Det är ett klokt val om man på ett företag behöver mer än en eller två sändare.

 

Liknande läsning

Framtiden är här: AI och Apple på WWDC 2024 – Vad Macpatric ser fram emot
Apple har officiellt meddelat att WWDC 2024 kommer att hållas från den 10 till den 14 juni vilket är en...
Kraftfull prestanda till nedsatt pris: Upptäck MacBook Pro 14” med M3 Pro
I vår jakt på den ultimata arbetsstationen har vi på Macpatric identifierat en sann pärla: MacBook Pro 14” med M3...
MacBook Air-köpguide 2024: Hitta den perfekta modellen för dig
År 2024 står ut som ett banbrytande år för Apple och dess användarbas med introduktionen av den nyaste uppdateringen till...