Med bakgrund i det växande globala spänningarna har flera ryska myndigheter valt att inte längre använda Apple-enheter, inklusive Mac, iPhone och iPad. Ett alternativ de kan överväga är det inhemska operativsystemet Aurora, tidigare känt som Sailfish OS. Independent UK rapporterar att farhågor för potentiellt spionage från amerikanska underrättelsetjänster ligger bakom detta beslut.
Trots denna förändring är det tillåtet att använda dessa enheter för privata ändamål, så länge de inte används för att överföra känslig information.
Apple hade tidigare stoppat försäljningen av sina produkter i Ryssland efter landets invasion av Ukraina, så detta nya beslut kommer inte att ha någon direkt ekonomisk inverkan på teknikjätten.
Eftersom Google Android är känt för sina kopplingar till amerikanska myndigheter, är det osannolikt att det skulle vara ett tänkbart alternativ för de ryska myndigheterna.
Aurora OS som delvis utvecklats av det ryska företaget Rostelecom, har potentialen att vara en mer säker lösning eftersom det kan skyddas och kontrolleras inhemskt. Dock kan implementering och användaracceptans av ett sådant system innebära utmaningar. Situationen illustrerar även att teknik och politik blir allt mer sammanflätade, och att länder behöver överväga säkerheten i sina digitala system i ljuset av internationella konflikter och geopolitiska spänningar.
Microsofts Windows-operativsystem för datorer skulle kunna vara ett annat alternativ, med sin långa historia av stabilitet och robusthet. Men med tanke på att Microsoft är baserat i USA, kan det också betraktas med misstänksamhet av den ryska regimen. Dessutom har Microsoft inte något operativsystem för telefoner sedan de upphörde med Windows Mobile, vilket begränsar dess användbarhet i denna situation.
SVT rapporterade i september 2022 om ett annat intressant tekniskt val från Rysslands president Vladimir Putin. Under ett tv-sänt tal där Putin meddelade en delvis mobilisering, syntes något i bakgrunden som fick människor på sociala medier att reagera - Putin omgiven av uråldriga telefoner. Vid flera tillfällen har Putin dykt upp i tv, omringad av retro-utrustning, så som äldre telefoner, vilket inte har undgått uppmärksamheten hos användare på sociala medier.
Det finns ingen offentligt tillgänglig information om vilken specifik dator eller smartphone Rysslands president Vladimir Putin använder, särskilt med tanke på säkerhetsaspekterna. Högt uppsatta statliga tjänstemän och politiska ledare använder ofta speciellt säkrade kommunikationsverktyg för att skydda sin information.
Till exempel rapporterade Bloomberg 2017 att Putin föredrog att använda en specialbyggd enhet för att kommunicera, för att minska risken för avlyssning. Den rapporterade enheten, känd som "tekefon dezhurnogo svyazi" (duty communications telephone), är anpassad för att säkerställa krypterade samtal.
Macpatric specialiserar sig på Apple-produkter och deras operativsystem som macOS, iOS, iPadOS, WatchOS och tvOS. Vi kan därför inte erbjuda stöd för Aurora OS eller andra alternativa operativsystem. Vi fortsätter naturligtvis att erbjuda fullt stöd för alla Apple-produkter och programvaror för de kunder som fortsätter att använda dem.
Mer om Aurora OS
Sailfish Mobile OS RUS: Jollas ryska äventyr
År 2016 satte det finska företaget Jolla igång ett ambitiöst projekt med syfte att skapa en lokaliserad version av deras Sailfish operativsystem för den ryska marknaden. För att realisera detta ambitiösa projekt, grundades ett helt nytt bolag och den nya ryska versionen döptes till Sailfish Mobile OS RUS.
De första användarna av detta nyutvecklade operativsystem var ingen mindre än den Ryska Posten. Inte nog med det, år 2018 ansökte den ryska staten om ett säkert mobiltelefonsystem för officiellt bruk och valde just Sailfish Mobile OS RUS för detta syfte. Rostelecom, ett av Rysslands största telekomföretag, fick i uppdrag att utveckla systemet.
Ett år senare, 2019, genomgick plattformen ytterligare en omvandling när den bytte namn till Aurora OS. Den fortsatta utvecklingen och expansionen av plattformen såg lovande ut, med Nokiamob.net rapporterade i november 2021 att det fanns omkring 400 000 enheter som använde systemet.
Men 2021 markerade också slutet på Jollas inblandning i projektet. Företaget meddelade att de hade lämnat projektet och inte längre var involverade i utvecklingen av Aurora OS.
År 2022 framkom dock rapporter som antydde att allt inte var frid och fröjd för Aurora OS. Ryska nyhetskällan Vedomosti rapporterade att försäljningen av den senaste modellen, Scale Trustphone T1, till konsumenter var minimal.
Situationen förvärrades ytterligare när Ryssland invaderade Ukraina samma år, vilket resulterade i omfattande internationella sanktioner. Dessa sanktioner påverkade förmågan att producera nödvändig hårdvara för de nyare modellerna av Aurora OS-enheter.
Utvecklingen av den efterföljande modellen, Trustphone T2, som använde den inhemska ARM-processorn Scythian, tillverkad av SPC Elvis, stoppades helt. Anledningen var dels de internationella sanktionerna, men även problem med överhettning.
Trots de utmaningar och hinder som Aurora OS har stött på, fortsätter dess historia att vara ett fascinerande exempel på teknikens geopolitiska konsekvenser. Det återstår att se hur detta operativsystem och dess associerade hårdvara kommer att utvecklas framöver, särskilt i ljuset av det aktuella politiska klimatet.