Tips för effektivare surfning med Safari-profiler i macOS Sonoma

24 Sep 2024

Med macOS Sonoma har Apple äntligen introducerat stöd för profiler i Safari, något som funnits länge i andra populära webbläsare som Chrome och Firefox. Safari-profiler gör det möjligt för användare att separera sina surfvanor mellan arbete, privatliv eller olika projekt, och därmed hålla bokmärken, flikar och tillägg åtskilda. Det här är särskilt användbart för att minska distraktioner och hålla en tydlig linje mellan olika roller i ditt digitala liv.

Skapa Safari-profiler

Följ dessa enkla steg för att skapa profiler i Safari:

  1. Starta Safari: Öppna Safari på din Mac.
  2. Öppna Inställningar: Klicka på Safari-menyn högst upp och välj Inställningar.
  3. Välj Profiler: Klicka på fliken Profiler i det öppnade inställningsfönstret.
  4. Skapa en ny profil: Klicka på Ny profil. Du kan ge profilen ett namn, välja en ikon och tilldela en färg, som sedan visas i profilens startfönster. Färgen hjälper dig enkelt identifiera vilken profil du använder.
  5. Anpassa profilens inställningar: Välj om du vill skapa en ny bokmärkesmapp eller använda en befintlig. Du kan också hantera vilka tillägg som ska vara aktiva för just denna profil.
Profiler i safari

Växla mellan profiler

När du har skapat flera profiler kan du enkelt växla mellan dem på olika sätt:

  • Via Docken: Högerklicka på Safari-ikonen i Docken och välj den profil du vill öppna. Detta är ett snabbt och smidigt sätt att växla mellan fönster för olika profiler.
  • Via Fönstermenyn: Du kan även växla genom att gå till Fönster i menyraden och välja Nytt [profilnamn] Fönster. Detta öppnar ett nytt fönster för den valda profilen.
  • Via menyraden i Safari: Klicka på profilens namn bredvid sidofältikonen i Safari för att enkelt välja en annan profil och snabbt växla.
Växla Profil Safari

Fördelarna med profiler

Att använda Safari-profiler är inte bara ett sätt att organisera dina surfvanor bättre, utan det erbjuder också andra fördelar:

  • Separera arbets- och privatliv: Med profiler kan du hålla isär dina arbetsrelaterade bokmärken och flikar från det du använder privat, vilket ger dig en tydligare uppdelning och bättre fokus.
  • Hantera tillägg separat: Du kan välja att aktivera eller inaktivera specifika tillägg för varje profil, vilket innebär att du kan ha tillägg som är relevanta för arbetet aktiverade där och andra tillägg för fritidssurfningen.
  • Säkerhet och integritet: Genom att hålla olika aktiviteter åtskilda blir det lättare att skydda dina personliga uppgifter och undvika att känslig arbetsdata blandas med privata webbplatser.

 

Hantera flera profiler

Safari gör det enkelt att ha flera profiler för olika ändamål. Du kan till exempel skapa en profil för arbetsrelaterade flikgrupper och bokmärken, och en annan för fritidsintressen eller personligt bruk. Dessutom kan du snabbt lägga till fler profiler och organisera dem efter dina behov, vare sig det handlar om arbete, hobbyer eller specifika projekt.

Macpatric hjälper

Med dessa metoder kan du maximera din produktivitet och organisera dina surfvanor bättre i Safari. Profiler har länge varit ett verktyg i andra webbläsare, men nu finns det äntligen i Safari med macOS Sonoma, och det är ett perfekt sätt att hålla ditt arbete och privatliv åtskilt.

Behöver du hjälp med att uppgradera till macOS Sonoma eller att komma igång med Safari-profiler? Hör av dig till oss på Macpatric så hjälper vi dig!

--> Fler tips & tricks

Kontakta oss

Liknande läsning

Så hanterar du appar som öppnas automatiskt när du loggar in på macOS
I macOS kan du välja att appar, dokument, mappar eller serveranslutningar automatiskt öppnas när du loggar in. Här går vi...
macOS 15 Sequoia – Phone Mirroring, Apple Intelligence och varför de ännu inte är tillgängliga i Sverige
Den nya uppdateringen av macOS 15 Sequoia erbjuder många spännande funktioner för Mac-användare. Två av de mest omtalade och efterlängtade...
En omfattande genomgång av macOS 15 Sequoia: Nya funktioner och rekommendationer för installation
macOS 15 Sequoia introducerar många nya funktioner som är utformade för att förbättra både produktivitet och användarupplevelse. Även om Phone...